Over osteopathie

Osteopathie is een therapie waarbij de osteopaat manueel (= met de handen) op zoek gaat naar bewegingsverliezen in het lichaam en die dan ook manueel, zonder enige vorm van medicijnen, zal behandelen.

Het menselijk lichaam zit erg doordacht in elkaar. Elk deeltje heeft invloed op alle andere delen. Het lichaam vormt één geheel en dat is nu juist het principe dat in de osteopathie centraal staat. Omdat de mens zo ingenieus in elkaar zit, ligt de oorzaak van de klacht niet altijd waar men die ervaart. Daarom is het belangrijk om op zoek te gaan naar de oorzaak en deze uiteraard te behandelen.

De taak van een osteopaat bestaat er in de functie van een orgaan, gewricht en weefsel te verbeteren met de bedoeling dat het zich versneld geheel of gedeeltelijk kan herstellen. Als een deel van of geheel het lichaam biomechanisch of neurofysiologisch niet optimaal functioneert, stelt het zich gemakkelijker bloot aan ‘bepaalde aandoeningen’ en omgekeerd. Rekening houdend met alle diagnostische gegevens verworven van huisarts, geneesheerspecialist etc. en de medische therapie daaraan verbonden, proberen we dit doel na te streven.

Osteopathie kan toegepast worden voor de behandeling van verscheidende klachten en ongemakken. Het kan zowel bij volwassenen, kinderen en baby´s hulp bieden (zie indicaties).

Osteopathie is een complementaire therapie aan de klassieke geneeskunde.